Az idei (2021) FNT összegzése

Az idei FNT sok mindenben hasonlított a tavalyihoz. A programokban volt csak változás, de a kivitelezésben és a jókedvben nem. Öröm volt nézni, ahogy a gyerekek csapatban vagy akár egyedül megpróbálnak minél többet kihozni magukból és eközben jól is érzik magukat. A tábornak köszönhetően annyira összebarátkoztak, összeszoktak, hogy a programokon kívül is keresték egymás társaságát és szerveztek kisebb-nagyobb játékokat.

Néha egy kicsit nehéz volt a nap elején elszakítani őket szeretett telefonjuktól vagy egyéb kütyüiktől, de amint látták pár másik társukon, hogy milyen jól szórakoznak a szabadban, egyből csatlakoztak hozzájuk és akkor már igazán kezdődhettek a programok.

Megpróbáltunk nem túl sok erőfeszítést, hanem inkább gondolkodást és technikát igénylő játékokat szervezni, hogy a kategóriájában még a legkisebbnek is bőven legyen esélye. A gyerekek közti barátság kialakulása leginkább esténként mutatkozott, amikor a nagyfaházat, mint a Sziki szórakozóközpontját elárasztották a gyerekek és dance pad rekordokat állítgattak, biliárd és csocsó megmérettetéseket és mi egyebet csináltak.

Velem, mint programszervezővel is nagyon jól kijöttek a gyerekek és olyan közvetlen kapocs jött köztünk létre, hogy néha, amikor beszálltam a programokba, szinte én is egynek éreztem magam közülük. Bármikor fordulhattak hozzám segítségért vagy tanácsért. Volt aki arra kért, hogy tanítsam kicsit gitározni és így a hét végére azt merem mondani, hogy biztos vagyok benne, hogy az otthoni sarokban porosodó gitárt elő fogja venni és kicsit meg fog ismerkedni a zene világával.

A programok fejlesztő jellegűek is voltak a gyerekek számára. A játékok során olyan technikákat sajátíthattak el, amik talán az élet többi részén is kamatozhatnak.

Összességében egy szuper kis csapat jött létre a hét alatt és csak biztatnék másokat is arra, hogy csatlakozzanak a következő években.

Tóth Etele (animátor)